Käytiin serkun kans taas yks päivä värikästä keskustelua asiasta, josta oltiin (ja ollaan edelleen) hyvin eri mieltä. Onko oikein herättää kouluikäset lapset kesälomalla vartin yli kaheksan aamulla vain siksi, että muuten päivän rytmit menee ihan pilalle? Mun vastaus tähän on selkeä ja varmaan kaikki sen arvaaki. Se ei oo oikein. Ei missään tapauksesa.
Koulu on lapsen työtä, ja ei se aina niin helppoakaan työtä oo. Koko kouluvuoden lapsi ehtii herätä aikasin ja elää elämäänsä rytmeihin ja aikatauluhin sidottuna. Nukkumaan yheksältä ja ylös seittemältä. Ja sittekö koittaa jokasen koululaisen unelma, kesäloma, sillon kaikki vähäänkään kouluun viittaavat pistetään pois mielestä ja näkökentästä. Kesälomalla mikään ei oo nuukaa. Kesälomasa parasta on se, että ei oo aikatauluja eikä rytmejä, vaan ne saa päättää ite.
Serkkuni oli sitä mieltä, että jos antaa lastensa nukkua niin pitkään ku unta riittää, ja jos ne sattuu nukkumaan yli päiväruoan on se lähes katastrofi? Mää naroin pääni puhki ja sanoin, että mulle se on jokapäivästä hommaa kesälomalla. Jos lapsi nukkuu yli päiväruuan, millon se syö aamupalan tai lämpimän päiväruuan? Jos kyseesä on sen verran iso lapsi, että se osaa ite herätesään ottaa kaapista lautasen ja lämmittää ite itellensä mikrosa ruokaa ei asiasa oo häjän päivää.
Kesällä on täysin okei saaja valvoa niin pitkään ku huvittaa, vain koska on kesäloma ja mitä pahaa valvomisesta seuraa? On myös täysin okei saaja herätä sillon, ku uni loppuu, ei sillon ku äiti herättää sen mukaan mikä äitin rytmeihin on luonnollista.
Lapsi on terve sillon ku se nukkuu tilaisuuen tullen puoleenpäivään! Tai nyt puhun ehkä enemmän nuoristsa, mutta silti.
Mää oon siinämäärin äärettömän onnellinen ja kiitollinen siitä, että meijän talosa on aina saanu nukkua. Mää en kertakaikkisesti muista kesälomalla aamua, jollon äiti ois minut herättäny ilman mitään järkevää syytä. Jos kello rupiaa läheneen kolmia iltapäivällä, sillon äiti saattaa tulla herättelemään, mutta ennen kahta on minusta täysin aiheetonta herättää lasta kesälomalla, jos mitään järkevää syytä siihen ei oo.
Oon myös sitämieltä, että asuinpaikalla on väliä. On eriasia asua keskustasa, misä väkisin tulee nähtyä naapureitten menemisiä ja tulemisia ja tekemisiä, sielä voi tuntea huonoa omaatuntoa jos tajuaa ite heränneensä puoliltapäivin ja naapuri on siihen mennesä leikannu ruohon, istuttanu perunat, siivonnu koiranhäkin, haravoinu pihan ja grillannu.
Mutta ku asuu täälä korvesa, misä ei yhestä ainuasta ikkunasta naapureita näy, en jaksa välittää moisesta. Ei sillä, että mää välittäsin vaikka ihmisten ilmoilla asuisinki :D jokanen elää omaa elämää, jos naapuri on ahkera, ei se kiellä sua nukkumasta niin pitkään ku mahollista.
Kaikki tämä ku sullotaan yhteen, on tuloksena se, että lapsi saa ja sen pitää saaja kesälomalla nukkua niin pitkään ku huvittaa. Kesäloma on vain kerran vuojesa, ja sillon on (lähes) kaikki sallittua. Eikä se vahingoita lasta millään tavalla, jos sen antaa kääntää rytmiänsä, ei se sitä rytmiä ikuisuueksi pysty mitenkään kääntämään, elokuusa se kääntyy normaaliin arkirytmiin väkisin, ja sitte serkku on taas tyytyväinen :D
Ja hei; mulla on kesätöistä loppuviikko vapaata. Vain siksi vetasin taas reilut kahen tunnin päikkärit, että saan tänään valvottua ja rytmini käännettyä. Koska kesälomalla ei herätä aikasin!
Nuku veikkonen jos tunnet siihen tarvetta.Mun huushollissa ei lapset nukkuneet koskaan yli 10 ja sekin hipoi jo katasrooffia,Illalla piti myös olla nukkumassa samoin siinä 10maissa mieluummin ennen.Kun maatalossa noustaan joka ikinen aamu ylös jo ennen kuutta,ei mitään häiriötekijöitä sallittu.Kun on pakka jaksaa tehä 7päivänä töitä vjjkossa.eivät lapset saa ruveta päivärytmejä säätämään.Ihimisiähän nuista tuli ja voin jopa kehua,että kunnon työsellaisia tulikin,Omat mukaavuushalut eivät säätele heidänkään elämäänsä,päinvastoin velvollisuuden tunto on päällimmäisenä.Mutta teesinä miten haluat ja oikeaksi koet;)
VastaaPoistaTalosa eletään talon tavoin, ja suurimmasta osasta taloista kasvaa kelpo kansalaisia! :)
Poista